Aspect

2018

Heralded as the ‘Birthplace of Industry’, Telford takes its name from civil engineer, architect and stonemason, Thomas Telford: famed for designing multiple canal projects and large roads throughout the UK. This revolutionary town is reinventing itself once again with the introduction of the huge Southwater development, creating a new hive of activity and community.

‘Aspect’ is an engaging landscape of viewpoints that invite the public to move through the space and re-align themselves with what they see in their environment. This experiential installation is a physical manifestation of the social media ‘filter’, and aims to create an interactive, real world photo opportunity that floods photographs of visitors with colour. The viewers initial interpretation of the area is altered when peering through the filtered frames, creating the illusion of a new and fantastical landscape.

Each frame is covered in a dichroic film which selectively allows some colours to pass through whilst others are reflected, resulting in an abstracted and manipulated view. They are also lined with LED tape to flush each frame with light as evening falls, allowing for the installation to transition softly from day to night, creating a series of changing ambiences. The viewer is given their own personal window from which they may reinvent the world around them, transiently drenching their vista with colour.

The artwork is made from two clusters of frames in a variety of formations which follow the geometric design of the landscaping, framing both the surrounding buildings and the man made lake. Positioned to align with the angles of the landscaping these clusters have an intrinsic relationship lending from the language of astrological aspects, finding harmony, dynamism and calm within their forms. These arrangements have also been chosen to inspire play and allow for movement between them, creating different windows and viewpoints that look onto the surroundings. This brand new environment aims to draw people in from the surrounding areas, and encourages visitors to view Telford in a new light – a place full of life, for interaction and engagement.

 


The Facts:

Size:

Various

Media:

Steel, polycarbonate, LED tape, dichroic film

Client:

Telford and Wrekin Council

Location:

Telford, London