Douglas House | The Office Group

Acrylicize has commissioned a series of design-led interventions on behalf of Note Design Studio at Douglas House, our latest project in conjunction with The Office Group. Douglas House, itself a prime example of 1930s architecture in the heart of Fitzrovia, has been transformed by Note, blending its distinctive 30s features, windows and iron work with a bold colour driven concept.

The defined colour palette established within the setting ranges from deep ochre hues and oceanic blue tones, with materials working together tone-on-tone to give a sense of light and openness.

Responding to the design brief “gentle – punch, passive – expressive, subtle – power, brutal – elegance, sensorial – functionalism”, each artist’s work was chosen to work together within the space as a microcosm of artistic expression.

Every piece sought to challenge our expectations of perception echoing the bold design philosophy set throughout the building, blurring the line between the everyday, to add a “punch” to the space provoking wonder and curiosity.

Upon entering the building, sitting atop the reception desk, visitors are greeted by a glowing neon artwork created by east London-based Jochen Holz, which gives an immediate sense of the extraordinary through the exploration of molten glass.

Also featured on the upper floors are the ceramics of Phillipp Schenk-Mischke, who presents us with ceramics which have been deformed on a body vibration plate right after being taken out of their mould.

A unique one-off commission by Studio Furthermore takes centre stage. The designers replicated the ceramic foam production, producing a work that resembles meteorite fragments setting an otherworldly tone for the room.

Also featured throughout the space are works by Copenhagen-based design studio Mijo Studio, and a series of commissions by transdisciplinary duo Wang & Söderström, whose 3D printed vessels fluctuate effectively between art and innovation.

A specially commissioned plastic baroque coat stand created by James Shaw uses recycled HDPE and designer Jenny Nordberg’s puddle shaped-mirrors provide further elements of surprise and a step away from the norm.

Photography by Simon Bevan

Share via
Copy link
Powered by Social Snap