Christie NHS Foundation

Winter Garden is a bespoke artwork designed to give visitors a moment of unexpected escapism.

Year
2020
Client
The NHS
Location
Manchester, UK
Size
1.9 x 4m

INTRODUCTION

Made up of a cluster of pyramidal forms, Winter Garden plays with light and perforated materials to evoke a sense of being amongst nature.

Commissioned by the Christie NHS Foundation Trust for their Proton Beam Therapy Centre in Manchester, the piece is inspired by the tranquillity of a forest. Motion lights are programmed to conjure illusions of flickering sunlight through trees, creating areas of warmth and shade and mimicking the experience of sitting beneath the canopy. Creating a serene and peaceful environment where viewers can reflect and breathe, the installation offers a moment of escapism and provides the space with a unique identity that continues to flow through the building.

INITIAL SKETCHES

Behind the build

See the artwork come to life from the initial sketches right through to installation.

caption this

ARTIST’S IMPRESSION

PRODUCTION

THE INSTALLATION AT NIGHT

"We wanted to create a serene and peaceful environment where viewers could reflect and breathe"

Chris Page, Lead Designer Acrylicize

WINTER GARDEN

A CLOSER LOOK